Karttaselaimen foorumi

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.

Viestit - Vaeltava uave

Sivuja: [1]
1
Karttaselain / Vs: Karttaselain Androidille
« : Elokuu 10, 2011, 03:24:31 »

Kuten aimmin kirjoitin, jokainen mittakaavataso ladataan erikseen, joten sormin zoomatessa luonnollisesti karttalatauksia kuluu jokaiselta selatulta mittakaavatasolta. Tässä kannattaa ehdottomasti käyttää mittakaavan pikavalintaa ja siirtyä suoraan haluttuun mittakaavaan, jos välissä olevia mittakaavoja ei tarvitse.


Hiplattavaa näyttöä käyttänyt tietää, että pikavalinta ei mitenkään estä eikä rajoita kartan vapaata zoomailua näytöllä.
Siis kun olet valinnut kartan mittakaavan sovelluksen pikavalinnasta, näytön nipistäminen ja raottaminen lataa jälleen lisää karttoja kuhunkin zoomaukseen lähinnä sopivalta mittakaavatasolta.

Pikavalinnoista riippumatta zoomailu voi kuluttaa rajatun karttalisenssin loppuun - tosin vain jos puhelin (tms. päätelaite) on nettiyhteydessä ja sovellus voi ylipäätään hakea karttoja.
Tässä on aito käytettävyysongelma kuin oppikirjasta ikään, sillä näinhän laitteen (näytön) pitää toimia, näinhän käyttäjä sillä tekee, ja karttasovelluskin tekee vain työtä käskettyä.

Mikä tällä hetkellä on varma keino välttyä ylettömän monilta karttojen latauksilta - siirtää sovellus offline tilaan tai muuten estää verkkoyhteys latauspalvelimeen? Mutta pitäähän ne kartat kuitenkin kerran ladata!

Offline-tilassa olisi se (jälleen käyttäjälle) huono puoli, että karttaa tarkoituksella ja etenkin tahattomasti zoomatessa näytölle tulee pelkkää harmaata, eli kartta näyttää olevan täysin hukassa, vaikka jokin/jotkin mittakaavat ja osat siitä saattavat olla muistissa. Tämän voi nytkin kokeilla (saada aikaan) helposti.

Tuotekehitykselle ei liene ylivoimaista keksiä jokin käyttäjän kannalta sopiva ratkaisu, jolla molemmat ongelmat ratkeavat?


Kuten myös sanoin aiemmassa viestissä, zoomaukseen liittyvä turhien karttalehtien lataus (jos zoomausta tehdään useita kertoja sekunnissa) on sovelluksen virhe joka korjataan seuraavaan versioon.

Hyvä, mutta eikös pelkkä fixi olisi syytä korjata ja julkaista heti?


Muu palautteesi näyttää liittyvän yleisesti karttalehtien nopeaan kulumiseen ja mielestäsi korkeaan hintaan verrattuna vaikkapa painettuihin karttoihin. Onkohan asia ihan näinkään, koska tosiaan kuten mainitsin, Karttaselaimen Vuositilauksella lataa 1:25000 -karttaa 5400 neliökilometrin alueen.


Kirjoitin vain siitä arkisesta tuloksesta joka syntyi todellisella laitteella, saatavilla olleella sovelluksella ja omalla karttojen käytöllä.
Voin vakuuttaa että aiempi kertomukseni ja kokemukseni karttaselaimesta Android-puhelimella on yhtä tosi kuin tuo esimerkki jakolaskusta  8)


Ja kuten sanoin, rajoittamattomat lisenssit ovat jatkossa tulossa myös Androidiin niille, jotka ne kokevat tarpeellisiksi.

Hyvä. Jos minulla on silloin edelleen Android-puhelin, voisi harkita uutta koekierrosta Suomen kamaralla.
 
Toivottavasti jo syksyllä tulee näiden uusien isonäyttöisten puhelinten maastokarttavertailua vaikkapa Metsästäjä-lehteen, Tekniikan maailmaan tms.

---
Vaeltava aave ei koskaan unohda.

- vvs

2
Karttaselain / Vs: Karttaselain Androidille
« : Elokuu 08, 2011, 03:24:10 »
[...] SGS2 ja ohjelma online tilassa, niin latauksia meni sata, vaikka katsoin vain kotini ympäristön. Huomasin, että jos zoomailee online tilassa ihan samaa kohtaa sisään ja ulos, niin ohjelma laskuttaa joka zoomauksesta uudestaan. Kun taas laittaa offline tilaan, niin homma hoituu muistista, eikä tule noita turhia.latauksia. Tosi huono ominaisuus käyttäjän kannalta. Softan myyjille toki hyvä.
[...]

Tämän uudelleen "laskutuksen" eli saman näytöllä näkyvän kartta-alueen uudelleen latailun minäkin havaitsin.
Toki kartta-aineistossa on useita eri tarkkuuksia (1:5000 ylöspäin), ja epäilen että näyttöä sormin zoomaillessa karttahakuja saattaa käynnistyä jopa kaikilta eri tarkkuuksilta. En ole tutkinut tarkemmin lataako sovellus tosiaan
saman kartan uudelleen - jos lataa ja latauslaskuri käy, niin sitten peli ei ole reilu.

Joka tapauksessa koska 1000 latauksen lisenssi kului minulta tosi nopeasti loppuun, vain 6x määrällisesti suurempi Android-(vuosi)lisenssi on mielestäni käyttökelvoton eli ei ole realistisessa suhteessa kalenterivuoden käyttöaikaan, jolle sitä nyt näköjään markkinoidaan. Realistisella tarkoitan sekä mahdollisuutta saada halutut kartat käyttöön - tyypillisesti lataamalla ne ennakkoon ennen maastoon menemistä - sekä halutun kartta-aineiston hakemiseen tarvittavien lisenssien hintaa suhteessa vastaaviin tuotteisiin (digitaaliset ja painetut maastokartat Suomesta). En tosin aio juuri nyt ostaa Android-vuosilisenssiä ja todistaa väitettä käytännössä - ts. heittää suhteettomasti rahojani hukkaan  ::) Olisi tosin hauska kuulla miten vuosilisenssi on käytössä kulunut muilla ison kosketusnäytön omaavilla laitteilla.

Tuossa aiemmin Karttaselaimen puolelta annettu vastaus ihmetyttää sekä asenteen että sisällön osalta; mitä ihmettä Android-laitteen käyttäjä tekee sovelluksen iOS-versiolla - riippumatta siitä onko iOSille saatavilla eri lisenssi vai ei? Toivottavasti Android-laitteidenkin käyttäjien tilannetta parannetaan, ellei firmalla sitten ole ensisijainen tavoite edistää juuri "iOS-version" myyntiä ... ;D

Ja sovelluksen havaittua (normaalia) käyttäytymistähän ei muuta muuksi se, mitä käyttöohjeessa lukee - ei kai minun tarvitse laittaa videota youtubeen näyttääkseni Karttaselaimen väelle miten paljon karttalatauksia sovellus tekee, kai kehityspuoli testaa käyttöä Android-laitteilla itsekin? Ja jos latauksia kerran kuluu enemmän isolla näytöllä ja Android (kuten ilmeisesti myös iOS) on "ylivertaisen"  käytettävä, niin mitenhän tuo karttalatauslisenssi kuluu 8,9 ja 10" tablet-näytöillä? Niissäkin Android-malleja.

Tässähän ei ole kyse "tehokäyttäjistä" vaan aivan tavallisista ihmisistä jotka asuvat ja liikkuvat Suomessa ja katsovat kartasta vaikkapa ulkoilu- retkeily ja metsästys- ja kalastusalueita.
Tehokäyttäjillä on vastaavat välineet kuin maanmittauslaitoksellakin, tai erityisalan sovellukset ja palvelut ammattimaiseen maa- ja metsätalouteen tai rakennusalalle, kuten kai Karttaselimenkin porukka hyvin tietää.

Vielä huomio tuosta hintakonsultaatiosta; Hintojen vertailulla on merkitystä vasta siinä vaiheessa, kun verrataan ominaisuuksiltaan vastaavia tuotteita.
Esimerkiksi vuoden kestävään käyttöön soveltumaton tuote ei muutu vuositasolla käytettäväksi olipa sen hinta mikä hyvänsä, jos tuotteen normaali käyttö voi loppua jo samana päivänä kun se on otettu käyttöön.

Kenties tilanne korjaantuu vasta jos/kun Androidille tulee samanlainen lisenssi kuin iOSillekin - arvaanpa että myös retinalla karttojen latauslaskuri vilisee sitä vauhtia että mikään vakiolisenssi ei riitä omena-ihmisillekään.

No, joka tapauksessa tilanne on selvin kun itse tuota kokeilee, siitä voi arvioida jatkosuunnitelmansa oman kokemuksen ja tarpeen mukaan.
Itse sovellus ja kartat vaikuttivat siis päteviltä, mutta jonkinlainen esituotantoversio tuo taitaa olla Androidin osalta vieläkin.

---

Toisinaan Vaeltava Aave poistuu viidakosta ja liikkuu Internetissä kuin kuka tahansa meistä,

- vvs

3
Terve,

Käytin juuri lomamatkalla Karttaselaimen Android-versiota uudessa Samsung Galaxy SII puhelimessa (heinäkuussa ennen elokuun päivitystä).
Asennus ja lataukset toimi OK samoin GPS-käyttö maastossa puhelimen kanssa.
Karta on hyvät ja näkyy tuon puhelimen melko isolta ja tarkalta (400x800) näytöltä oikein hyvin, ja näytöllä karttoja voi myös siirtää ja suurennella pelkin sormin todella helposti.

Sanon kuitenkin että oman kokemuksen mukaan nykyinen Karttaselaimen Android-lisenssi on käyttökelvoton.
Parin Lapin joenmutkan, n, 30 km kävelyreitin ja leiripaikkojen selailu kahdessa korpikohteessa maantiekartan tarkkuudelta lähtien vei n. 800 karttalautausta 1000 latauksen ostetusta lisenssistäni.
Tämä oli järkytys noin 20 minuutin selailun  jälkeen, varsinkin kun aiemmissa kännykän maastokartoissa (Nokia 6110 Navigator) ei ole tullut kertaakaan  pula latauksista, vaikka aika paljon olen metsiä ja järviä selaillut ympäri Suomea.
Nyt Karttaselaimen oma latauslaskuri vilisi niin ettei numeroita ehtinut laskea (hyvä oli nettiyhteys kyllä...). Pienikin siirto tai zoomaus sai aikaan kymmeniä latauksia, parhaimmillaan lähes sata
- onkohan softantekijät tehneet koodia roviolla ...?!
 
Jos kosketusnäytöllä hakisi reitit parin viikon reissulle niin olisi näköjään koko vuosilisenssin 6000 latauksetkin käytetty - mitäs sitten loppuvuosi tehdään?

Harmi että uuteen puhelimeen pitää lähteä hakemaan markkinoilta jotain muuta jolla saa todella  maastokartat koko vuodeksi käyttöön.
Nyt Android-lisenssi on pikavauhtia loppu ja uutta ei todellakaan kannata ostaa.
Hyvä sentään että voi luottaa vanhaan puhelimeen (jossa karttalatauksia riittää vieläkin) ja tietysti paperikarttoihin!
Ilmeisesti myös EasyGo tekee paraikaa Android versiota, pitää katsoa mitä lisenssiä siihen tulee.


toisinaan vaeltava aave surffaa internetissä ja tapaa androideja
- vvs


Sivuja: [1]